HOT OILS

Blog HOT OILS


Je hebt misschien weleens gehoord van de "hot" oliën. 

Maar de term "hete" olie komt uit de sensatie die zij geven als topisch gebruikt.

Deze "hete" oliën kunnen een branderig gevoel geven bij het gebruik op de

(gevoelige) huid, of een pittige branderig gevoel bij inwendig gebruik.

Dit zijn de oliën die we altijd "verdund" dienen te gebruiken.

De "hete" oliën waar we het over hebben zijn:


 • Cassia
 • Kaneel schors
 • Kruidnagel
 • Oregano
 • Tijm


Andere oliën worden weer "kwetsbaar" genoemd,

maar worden ook wel aangeduid als de 'warme' oliën.

Het gaat hierbij om oliën zoals:


 • Zwarte peper,
 • Citroengras,
 • Wintergreen en
 • Pepermunt.

Oliën zoals deze kunnen overweldigend reageren bij kwetsbare groepen (dat wil zeggen kinderen en bejaarden), als ze niet zijn verdund.

Verdunning van de hete categorie oliën is de aanbeveling voor alle mensen, ongeacht de gevoeligheidsniveau per persoon.

Op deze manier kunnen oxidatieproducten veilig worden gebruikt en aan uw repertoire etherische olie worden toegevoegd.


Doen en niet doen

Laten we duidelijk zijn: er is geen behoefte te vrezen met hete oliën ondanks de noodzaak om te verdunnen.

U hoeft alleen te gebruiken een extra dosis van voorzichtigheid aan veilig en effectief te gebruiken. Hier is hoe:


 1. Topische gebruik: Veilig toepassen van warme oliën door de olie verdund en topisch (op de huid) te gebruiken. Voor warm of verdunde categorie oliën, is het aan te raden dat volwassenen 1 druppel olie en 10 druppels basisolie verdunnen. Voor gevoelige oliën, is het aan te raden 1 druppel oliën en vijf druppels basisolie te verdunnen. Voor kinderen geld extra verdunnen. (Keurige categorie oliën kunnen worden toegepast zonder verdunning als u bekend met de olie bent, maar uit voorzorg verdunnen is nooit een slechte zaak en kan onverwachte huidirritatie helpen voorkomen).
 2. Bad of water: Voeg geen hete oliën of zelfs gevoelige olie toe aan badwater. Een favoriete methode van actueel gebruik, de beste oliën te gebruiken in uw bad worden geclassificeerd als "netjes." De oliën die u toevoegt aan uw bad altijd mengen met bv. badzout of badzeep om ervoor te zorgen dat de olie niet blijft drijven op het water.
 3. Inwendig gebruik: Gebruik vegetarische capsules of oliën in voedsel. Bij het gebruik van warme olie intern, niet rechtstreeks op de tong of rechtstreeks in de mond druppelen en slikken. Dit is te wijten aan hun individuele chemische ontwerp en hoe je lichaam reageert. Deze oliën zijn te sterk om rechtstreeks in te nemen. Maar deze oliën kunnen intern worden genomen door 1 of 2 druppels toe te voegen aan een vegetarische capsule en vervolgens in te nemen, of je kunt ze als kruiden toevoegen aan een recept (1 druppel is vaak al voldoende).
 4. Diffuser: U kunt de hete olie veilig verspreiden in de lucht.


Gevoeligheidsniveau uitzoeken

Om te bepalen of u wel of niet gevoelig bent voor een olie, kunt u een test uitvoeren d.m.v. een patch test. Één of twee druppels olie (altijd in combinatie met vijf tot tien druppels basisolie voor hete oliën) toepassen op een stukje huid op uw onderarm. Observeren van dat gebied van huid gedurende één uur voor elke merkbaar reactie, soms geeft de huid al binnen 10 minuten een reactie.

U weet dan meteen of u gevoelig bent voor een bepaalde olie op basis van de reacties op de huid, spijsvertering, luchtwegen of andere gebieden van het lichaam.

Enkele van de tekenen van gevoeligheid voor een olie omvatten

 • prikkelende pijn,
 • zwelling, of
 • tederheid in de huid,
 • huid irritatie,
 • ademhalingsproblemen en
 • maag kan van streek raken.


Wat te doen als u een reactie hebt

Als u een gevoelige reactie krijgt op een essentiële oliën in het spijsverteringskanaal, onmiddellijk staken met het gebruik van deze olie. Als een grote hoeveelheid olie werd geconsumeerd, neem dan contact op met vergif controle. Maar, als er slechts een kleine hoeveelheid van de olie wordt geconsumeerd, kunt u dit verhelpen door het drinken van veel vocht om de gevoeligheid te laten verdwijnen. Als er een reactie van de huid optreedt, dan een basisolie toepassen (kokosolie, olijfolie, rijstolie, jojobaolie, arganolie) op het gebied smeren, dit gedurende om de paar minuten totdat de reactie is geneutraliseerd.


Essentiële oliën zijn machtig, en sommige hebben sterkere reacties dan anderen. Maar, in geen enkele manier betekent dit dat de hete olie nooit mag worden gebruikt. Hun voordelen bij het gebruik van intern of topisch zijn het waard, uiteraard met behoud van de nodige voorzorgsmaatregelen.